susenky

Zásady pro správné čistění grilu

Zásady pro správné čistění grilu

Grilovací sezóna je v plném proudu. Proč je tak důležité, aby byla grilovací mřížka před každým grilováním čistá?


Kromě toho, že čistý gril vypadá daleko lépe než “zaneřáděný”, jsou zde i praktické důvody: připečené zbytky mohou pokazit chuť připravovaného jídla.  A hlavně konzumace připálených kousků je nezdravá

Zásady pro dokonalé vyčistění grilu

1. Nejlepší je nahrubo očistit gril, dokud je ještě teplý. Zbytky jídel půjdou z mřížky nebo z grilovacího tálu odstranit mnohem snadněji než za studena. Pokud už se vám večer do úklidu grilu už moc nechce a necháte to na druhý den, zkuste před čištěním gril alespoň trochu nahřát.

2. Pokud nicméně grilujete často, je dobré několikrát za sezónu použit speciálních čisticích prostředků. Grilovací mřížku a další plochy, které přijdou do styku s jídlem, čistěte vždy pomocí zdravotně nezávadných přípravků s certifikací pro tyto účely

3. Čištění vašeho současného grilu je zdlouhavé a složité, takže vás otravuje až na půdu? V tom případě jste možná nevybrali ten správný. Až půjdete pro nový, dobře si před nákupem prohlédněte konstrukční řešení grilu. Čím je vnitřek členitější (čím víc různých záhybů a složitých ploch skrývá), tím větší práci vám logicky zabere čištění. U grilů na dřevěné uhlí se členitost příliš neliší, větší rozdíly najdete u grilů plynových, kde jsou v tomto ohledu nejpříjemnější kotlové grily.

Materiál mřížky grilu

Stejně tak si už při nákupu promyslete, který materiál mřížky je pro vaše potřeby nejvhodnější. Nejčastěji se u grilů setkáte s keramickým smaltem, litinou nebo nerezovými mřížkami. Každý z nich má své výhody i nevýhody.

Keramický smalt

Keramický smalt je nejméně přilnavý, ale zároveň oproti litině a nerezové oceli méně odolný. Výhodou je jeho univerzálnost, ve srovnání s ostatními materiály vede hlavně při grilování drůbeže a ryb.

Litina 

Litina je hodně odolná, a navíc výborně akumuluje teplo (pozor, toto platí pro robustní zpracování, na trhu jsou i grily s nekvalitními tenkými litinovými mřížkami, které mají tendenci praskat). Kvůli hrubšímu povrchu litiny má jídlo tendenci se přichytávat, ale při správné přípravě jsou burgery či steaky z litinové mřížky nedostižné.

Nerez 

Nerez je oblíbená pro vysokou odolnost, při čištění i grilování ale počítejte s vyšší přilnavostí.